Kdo je doula?

Doula je žena, ki z materinsko naklonjenostjo poskrbi za nosečo mamo, pomaga njej in njenemu partnerju ter ju pripravi na porod. Skupaj z njima naredi porodni načrt, ponudi stalno podporo med celotnim porodom, pomaga pri porodu in poskrbi za ustrezno sproščanje.

Mami in njenemu partnerju  pomaga pridobiti pomembne in vsestranske informacije o porodu, ki paru omogoči sprejeti informirano in odgovorno odločitev o načinu poroda.

Skozi zgodovino so žene rojevale s pomočjo drugih žena, ki so bile že izkušene v rojevanju in prav tu doula igra pomembno vlogo. Beseda sama izvira iz antične Grčije in pomeni »žena, ki služi«, vendar pa danes delo doule vključuje še mnogo več. Je tudi izučena profesionalka, ki ponuja konstantno telesno (ne zdravstveno), čustveno in informacijsko podporo bodočim mamicam, porodnicam in mamam in družinam v poporodnem obdobju.

hr1

»Ko sem se grozno bala poroda, se nisem niti približno zavedala, kje tiči vzrok. Bila sem prepričana, da je to huda bolečina prejšnjih porodov. Pa je bilo v resnici vse drugo. Moja čustva, moji strahovi in bremena, ki jih nosim. Hvala douli, je spomin na moj zadnji porod čaroben.« (Katja, Medvode)
»Prisotnost doule pri porodu je za naju pomenila predvsem miren in varen vstop v porod. Veliko nama je pomenilo to, da sva se lahko zanesla na prisotnost osebe, ki s svojo strokovnostjo in izkušnjami nosečnico podpira z nasveti, spodbudami in nežnostjo. Porod tako ni stresen dogodek, pač pa veselo pričakovanje novega življenja, ko se mamica lahko posveti sebi, posluša svoje telo in otroka v sebi.« (Ana in Primož)

KAJ DELA DOULA?

Vloga porodne doule je pomagati k pozitivni in varni porodni izkušnji. V času pred rojstvom vam doula pomaga narediti porodni načrt, ki bo pravi za vas. Med porodom vam bo svetovala in pomagala slediti porodnemu načrtu. To je še posebej priporočljivo, če želite roditi v porodnišnici, kjer mor s strani zdravstvenih delavcev ne bo posluha za vaše želje. Porodna doula pomaga tudi pri:

 • Dihalnih tehnikah
 • Sprostitvenih tehnikah
 • Porodnih položajih
 • Sprostitvenih masažah
 • Zagotavljanju, da jeste in pijete
 • tem, da vam pove, kdaj je pravi čas za odhod v porodnišnico

Prisotnost doule pri porodu poveča možnost pozitivne porodne izkušnje, poveča možnost dojenja, boljše materine samopodobe, niža krvni pritisk med porodom in zmanjša občutljivost na bolečino.

V več kot 15 let po celem svetu opravljenih raziskavah o porodih, ki so jih spremljale doule, so prišli do sledečih spoznanj:

 • 50% manj carskih rezov
 • 25% krajši porodi
 • 60% manj uporabe epiduralne analgezije
 • 30% manj uporabe analgetikov
 • 40% manj kleščnih porodov

Doula vam bo pomagala razumeti vaše možnosti, da se boste lažje in odgovorno odločili za način, kako se bo rodil vaš otrok.

Prisotnost doule pri porodu prav tako krepi očetovo samozavest, da bolje opravi svojo pomembno vlogo. Doula ne more nadomestiti partnerja med porodom, lahko pa z njim sodeluje in ga podpira. Doula lahko masira vaš križ, medtem ko se vi naslonite na partnerja in obratno ali pa je ves čas z vami, medtem, ko on potrebuje počitek, malico ali stranišče.

Vaš mož ali partner pozna vas, doula pa se spozna na porod. Skupaj sta odličen team.

KAJ DELA POPORODNA DOULA?

Nudi z izkušnjami in znanjem podprto skrb in nego materi in otroku prvih šest tednov po porodu. To vključuje podporo pri dojenju, nasvete glede fizične nege matere in otroka, čustveno podporo in druge nasvete o povezovalnem starševstvu. Poporodni čas je za marsikatero mamo ne le najlepše, temvec tudi zelo stresno obdobje. Včasih se o stiskah in težavah, ki lahko nastopijo zaradi novonastale družinske situacije, težko pogovorimo z našimi najbližnjimi. Lažje se pogovorimo z osebo, ki nam je pripravljena priskočiti na pomoč, je strokovno podkovana in ima izkušnje. Poporodna doula je taka oseba.

Za pomoč poporodne doule sem se odločila na podlagi strahu pred neizkušenostjo pri ravnanju z dojenčki. Z njeno pomočjo v poporodnem obdobju pridobivam na samozavesti in se iz dneva v dan bolje znajdem v vlogi matere.

Nina iz Ljubljane

Individualno svetovanje

Ker si vsaka mamica ne želi spremstva doule ob svojem porodu ali ji je to iz različnih okoliščin onemogočeno, marsikatera pa si želi svetovanja in čustvene priprave na porod, osvajanja sprostitvene tehnike ali samega pogovora na to temo- nudim tudi samo tovrstno osebno svetovanje pred porodom.

Doule v akciji