Povezovalno starševstvo

povezovalno starševstvoPovezovalno starševstvo, izraz, ki ga je ustvaril pediater William Sears, je starševski pristop, ki temelji na načelih povezovanja v razvojni psihologiji. Glede na povezovalno teorijo, otrok v času svojega otroštva razvije močno čustveno vez z skrbniki, ki imajo vseživljenjske posledice. Občutljivo in čustveno dostopno starševstvo pomaga otroku razviti varno vez, ki pripomore k otrokovemu socialno čustvenem razvoju in dobremu počutju. Medtem ko manj občutljivo in čustveno nedostopno starševstvo ali zanemarjanje otrokovih potreb lahko rezultira v negotovem povezovanju, ki pa je velik dejavnik tveganja za marsikatero duševno in zdravstveno motnjo (depresija, tesnoba in druge osebnostne motnje). V ekstremnih in redkih pogojih otrok sploh ne naveže nikakršnega stika in utrpi resno motnjo v navezovanju. Načela povezovalnega starševstva težijo k razvoju otrokovega varnega navezovanja in zmanjševanju negotovega navezovanja.

hr1

V praksi to pomeni:

  • Povezovanje ob rojstvu: Prvih nekaj ur po rojstvu se smatra kot zelo pomembnih v vzpostavljanju stika in uspešnega dojenja, rečemo jim tudi zlate ure po rojstvu. Če to še malo nadgradim verjamem, da morajo biti mame in otroci skupaj prve tri do pet let otrokovega življenja. Človeški otroci imajo potrebo po dotiku in nošenju. To je primarna potreba in nikoli ne bi smela biti spregledana. Odtegnitev fizičnega stika nikoli ne bi smela biti uporabljena kot kazen ali vzgoja.
  • Verjeti v sporočilno vrednost dojenčkovega joka: starše spodbujamo, da se naučijo razumeti jok njihovega otroka in se nanj hitro in primerno odzvejo.
  • Dojenje ima tako telesne in psihološke prednosti za otroka in mater. Materino mleko je najboljša hrana za dojenčka. Kadar dojenje ni mogoče, bi se moralo spodbujati k doniranju materinega mleka in to možnost ponuditi kot prvo alternativo (glej priporočila WHO).
  • Nošenje dojenčka: ustanovitelj povezovalnega starševstva dr. Sears se je močno zavzemal k nošenju otroka v slingu ali drugi vrsti nosača, ki je tik ob telesu in spodbuja k navezovanju, dojenju kakor tudi k telesnemu razvoju.
  • Spanje tik ob dojenčku: spanje v isti sobi ali celo v isti postelji se spodbuja, saj je tako omogočeno tudi pogosto nočno dojenje. Spanje eden ob drugem pomaga k uspešnemu dojenju in navezovanju stika.
  • Ravnotežje in meje: primerna odzivnost (ko vemo, kdaj rečemo da in kdaj ne) pripomore k zdravemu družinskemu življenju.
  • Pozor pred vzgojnimi strokovnjaki: namesto, da upoštevate raznovrstne nasvete vzgojnih strokovnjakov, kako naučiti dojenčka, da joče manj in spi dlje, spodbujamo starše k temu, da poslušajo svoj občutek in intuicijo.

Glede na povezovalno starševstvo ti nasveti staršem pomagajo, da se hitro in z občutkom odzovejo na dojenčkove potrebe in s tem omogočajo razvoj varnega navezovanja.

Zelo pomembno je tudi ustvarjanje in vzdrževanje skupnosti enako mislečih družin za podporo, prijateljstvo in izmenjavo informacij. Več o povezovalnem starševstvu si lahko preberete na: www.attachmentparenting.org

Video o povezovalnem starševstvu