Celostna priprava na porod

Novica o nosečnosti je skoraj za vsako žensko lepa in razveseljujoča. A slej kot prej se v to veselje prikradejo skrbi, kako bo pa na porodu. Skrbi se kmalu pomešajo s strahom in tesnobo, ki narašča s približevanjem termina poroda. Takrat mnogo žensk prične mrzlično kopičiti informacije o porodu in predvsem lajšanju bolečin, saj je prav strah pred porodno bolečino najhujši. Vse pridobljene informacije nas seveda ne morejo obvarovati pred porodno bolečino, zato marsikatera nosečnica proti koncu nosečnosti reče, da bo že na porodu videla, kaj in kako bo in se bo takrat odločala. Potem se pa zgodijo stvari, ki ji niso razumljive, se z njimi ne strinja, dogodka ne obvlada.

V resnici pa se je na porod mogoče pripraviti čustveno in prav ta priprava je ključna za premagovanje strahu in napetosti, za lajšanje porodnih prizadevanj, da s sprejemanjem dogajanja in zaupanjem v lastne zmožnosti zmore doživeti čudovit in čisto nič travmatičen porod. Verjamem, da je to želja prav vsake nosečnice. Ozaveščanje o delovanju lastnega telesa in zaupanju v njegovo obvladovanje krepi samozavest, da zmoremo same lepo roditi.

Na porod pa se je potrebno pripraviti tudi fizično z pravilnim raztezanjem naših mehkih tkiv v abdominalnem delu telesa, raztezanjem vezi in iskanjem ravnovesja v medenici. Na tak način omogočimo otroku optimalno lego in optimalen začetek poroda po otrokovi meri in v njegovem tempu.

Obe pripravi skupaj pomenita celostna priprava na porod, ki nosečnico ustrezno pripravi na porod. Daje ji »orodje« za obvladovanje lastnih strahov in bolečine.

Trenutno skupinskih priprav na porod ni, so pa individualne, kar pomeni par in jaz. Na ta način dosežemo stoodstotno diskretnost in sproščeno stanje brez zadrege. Načrtujem pa v
letu 2020 ponovno zagnati skupinske priprave za tiste, ki si želijo le moje priprave ne pa tudi spremljanja na porod.

»Na skupinsko pripravo na porod, ki jo je vodila Simone, sva hodila skupaj z možem. Obema nama je bilo zelo všeč. Še posebej, ker je Simone podala veliko tudi »poporodnih« informacij, torej kaj se dogaja po porodu, kako najti nek nov življenjski ritem, itd. Všeč so nama bile praktične vaje in vaje masaže, predvsem pa možnost, da smo lahko naslovili veliko individualnih specifičnih vprašanj in je vsem podala izčrpen odgovor.«
Dana iz Ljubljane
»Te priprave na porod so zelo realne. Simone se je zelo potrudila, da je ugodila našim individualnim potrebam in nam prikazala porod kot pomemben dogodek za katerega se je vredno potruditi. Dala mi je motivacijo, da sem razčistila svoja pričakovanja glede poroda in je na tega dobro pripravila. In to mi je omogočilo čudovito porodno izkušnjo.«
Mamica Sara
“Bila sem mnenja, da je bolje čim manj vedeti o porodu saj se potem ne obremenjuješ kako, kdaj in kaj… Še dobro, da sva se z možem dva meseca pred PDP srečala s Simone, saj si zdaj ne predstavljam, da bi šla na porod brez priprave, katero vodi. Najpomembnejše kar sem izvedela in se naučila je to, da smo ženske ustvarjene tako, da lahko same s poslušanjem svojega telesa in otroka rodimo same (v večini), brez umetnega oksitocina in protibolečinskih sredstev. To je za naše in otrokovo zdravje najvarneje in najboljše. Simone hvala, da si mi pomagala porod čimbolj obvladati, hvala, da si porod prikazala in ga razjasnila tako, da ga je razumel tudi mož in je vedel zakaj se gre. Tudi po petih mesecih otrokovega razvoja vidim, da stvari »štimajo«. Gotovo igra način poroda pri tem veliko vlogo, zdaj to vidim še toliko bolj, ker lahko primerjam z izkušnjami drugih mamic. Upam, da se bo za priprave odločilo čim več parov, ker si želim slišati še veliko lepih porodnih izkušenj.”
mamica Neža