Celostna priprava na porod

Celostna priprava na porod

Foto: Piqant Photography

Novica o nosečnosti je skoraj za vsako žensko lepa in razveseljujoča. A slej kot prej se v to veselje prikradejo skrbi, kako bo pa na porodu. Skrbi se kmalu pomešajo s strahom in tesnobo, ki narašča s približevanjem termina poroda. Takrat mnogo žensk prične mrzlično kopičiti informacije o porodu in predvsem lajšanju bolečin, saj je prav strah pred porodno bolečino najhujši. Vse pridobljene informacije nas seveda ne morejo obvarovati pred porodno bolečino, zato marsikatera nosečnica proti koncu nosečnosti reče, da bo že na porodu videla, kaj in kako bo in se bo takrat odločala. Potem se pa zgodijo stvari, ki ji niso razumljive, se z njimi ne strinja, dogodka ne obvlada.

V resnici pa se je na porod mogoče pripraviti čustveno in prav ta priprava je ključna za premagovanje strahu in napetosti, za lajšanje porodnih prizadevanj, da s sprejemanjem dogajanja in zaupanjem v lastne zmožnosti zmore doživeti čudovit in čisto nič travmatičen porod. Verjamem, da je to želja prav vsake nosečnice. Ozaveščanje o delovanju lastnega telesa in zaupanju v njegovo obvladovanje krepi samozavest, da zmoremo same lepo roditi.

Na porod pa se je potrebno pripraviti tudi fizično z pravilnim raztezanjem naših mehkih tkiv v abdominalnem delu telesa, raztezanjem vezi in iskanjem ravnovesja v medenici. Na tak način omogočimo otroku optimalno lego in optimalen začetek poroda po otrokovi meri in v njegovem tempu.

Obe pripravi skupaj pomenita celostna priprava na porod, ki nosečnico ustrezno pripravi na porod. Daje ji »orodje« za obvladovanje lastnih strahov in bolečine.

Izvajam različne celostne priprave na porod, s spremstvom na porod ali brez njega, s pripravami v živo ali preko spleta:

1. Individualne priprave na porod v živo ali preko spleta, kar pomeni par in jaz. Na ta način dosežemo stoodstotno diskretnost in sproščeno stanje brez zadrege.
2. Doula paket: individualna priprava na porod, spremljanje pri porodu, pomoč po porodu.
3. Skupinske priprave na porod v živo ali preko spleta za tiste, ki si želijo le moje priprave v manjši skupini, ne pa tudi spremljanja na porod.
4. Izključno spremljanje pri porodu
5. Posamično in individualno srečanje – individualni pogovor: velja pred porodom ali po porodu. Več tukaj.

Več o posameznih storitvah preberite spodaj:

1. Individualna priprava na porod v živo ali preko spleta (brez spremstva na porod)

Gre za butični aranžma, se pravi par in jaz. Zelo rada vidim, da se par najavi nekje v sredini nosečnosti, ko je še dovolj časa, da v miru opravimo celotno pripravo, tako fiziološko kot informacijsko kot čustveno. To pomeni, da se telo s pomočjo danih vaj še lahko sprosti, razteza do te mere, da se otroku omogoči optimalne pogoje nameščanja v medenico in s tem lažjega in hitrejšega poroda.

Informacijska in čustvena priprava na porod v živo pa poteka skozi 6 tematskih srečanj, kjer naslovimo telesni spomin, porod od A do Ž, se naučimo sproščanja, se poučimo o načinih sodelovanja s svojim telesom, o načinih sprožanja poroda in lajšanja bolečin, se pogovorimo o pričakovanjih in željah, spišemo porodni načrt, idr. Na tej pripravi se pogovorimo tudi o dojenju in življenju po porodu.

Priprava poteka v Centru za žensko zdravje in obporodno skrb, Vodnikova 187 (tržnica Koseze, 1.nadstropje, tretji lokal na desno) v Ljubljani ali pa na vašem domu, to je stvar vaše izbire.

Cenik:
– 6 srečanj = 330 EUR
– Posamezno srečanje traja 2 uri
– Termini so po dogovoru
– Priprava poteka v Centru za žensko zdravje in obporodno skrb, Vodnikova 187 (tržnica Koseze, 1.nadstropje, tretji lokal na desno), v Ljubljani

Prijave sprejemam na e-mail simone@roditiznasmehom.com

Izvajam tudi individualno pripravo na porod preko spleta, ki vsebuje iste tematske sklope kot priprava na porod v živo. Razlika je v tem, da se priprava dogaja preko spletne povezave in programa Zoom. Več o pripravi na porod preko spleta kliknite na – online šola za starše.


2. Doula paket (priprava + spremstvo na porod)

V kolikor se odločite za doula paket, velja vse zgoraj navedeno in še proti koncu nosečnosti se večkrat oglasim na vašem domu, da preverim položaj otroka. To naredim z Leopoldovimi prijemi, starimi babiškimi otipi trebuščka, ki mi jasno povedo, kako je otrok v maternici nameščen. Glede na njegovo lego in/ali morebitne težave pri nameščanju, svetujem še kakšno vajo več ali pa odvzamem, skratka prilagodim. Vse to z namenom čim lažjega poroda.

Od treh tednov pred porodom dalje sem v stalni pripravljenosti 24/7, kar pomeni na pozivu in vedno na razpolago. Na porod vas spremljam in sem z vami do konca. Po porodu ostanem še do dve uri, da pomagam s prvim dojenjem in vašo osebno ureditvijo. V času po porodu sem vam še 14 dni na voljo za vso pomoč pri dojenju, rokovanju z dojenčkom in čemerkoli, kar bi se pojavilo in bi potrebovali podporo.

V vsem času sodelovanja želim, da smo večkrat na zvezi, da me redno obveščate o svojem počutju in ginekoloških pregledih, saj vam edino tako lahko pomagam, vam stojim ob strani in vas varno vodim skozi nosečnosti do lepe porodne izkušnje.

Za še več informacij glej prispevek za blog – Sem doula

Cenik:
– 850 EUR + potni strošek za vsak obisk (v eno smer samo in po ceni 0,37 EUR/km)
– 750 EUR za mamice, ki jih k porodu spremljam drugič + potni strošek za vsak obisk (v eno smer samo in po ceni 0,37 EUR/km)
– 550 EUR za mamice, ki jih k porodu spremljam tretjič ali več + potni strošek za vsak obisk (v eno smer samo in po ceni 0,37 EUR/km)

Prijave sprejemam na e-mail simone@roditiznasmehom.com


3. Doula paket “do vrat” (priprava na porod)

V kolikor se odločite za doula paket “do vrat”, velja vse zgoraj navedeno in še proti koncu nosečnosti se večkrat oglasim na vašem domu, da preverim položaj otroka. To naredim z Leopoldovimi prijemi, starimi babiškimi otipi trebuščka, ki mi jasno povedo, kako je otrok v maternici nameščen. Glede na njegovo lego in/ali morebitne težave pri nameščanju, svetujem še kakšno vajo več ali pa odvzamem, skratka prilagodim. Vse to z namenom čim lažjega poroda.

V paket ni vključeno spremstvo v porodnišnico.

Cenik:
– 550 EUR + potni strošek za vsak obisk (v eno smer samo in po ceni 0,37 EUR/km)

Prijave sprejemam na e-mail simone@roditiznasmehom.com


4. Skupinske priprave na porod

V skupinski pripravi na porod se zbere od 5 do 7 parov, ki se hkrati pripravljajo na porod.

Zajema fiziološko pripravo telesa na porod po metodi Spinning Babies za optimalno otrokovo vstavo, ostala priprava je po smernicah Chidbirth International. Objema vse informacije o porodu, hormonskem vplivu, kako sodelujemo s svojim telesom, kako ga tudi zaviramo, porodnih položajih, premagovanju bolečine, sproščanju, pričakovanjih, porodni načrt, različne porodne politike slovenskih porodnišnic, in še veliko veliko več.

Obsega 5 srečanj z naslednjimi temami:
1. Fiziološka priprava telesa na porod
2. Porod I.
3. Porod II.
4. Dojenje
5. Poporodno življenje

Cenik:
– 5 srečanj = 250 EUR
– Skupina se srečuje v Centru za žensko zdravje in obporodno skrb, Vodnikova 187 (tržnica Koseze, 1.nadstropje, tretji lokal na desno), v Ljubljani
– Datumi pričetkov in nadaljnjih srečanj so objavljeni na mojem FB profilu
– Zaželeno je, da se je udeležite v paru

Prijave sprejemam na e-mail simone@roditiznasmehom.com


5. Izključno spremljanje pri porodu

Obstaja tudi možnost izključnega spremljanja k porodu, ki ga lahko ponudim v skrajnih okoliščinah. Namenjen je mamicam, ki zaradi posebnih razlogov iščejo zgolj spremljevalko k porodu, pa vendarle dovolj izkušeno, da ji v danem trenutku lahko pomaga in ji je v oporo.

Vključuje obdobje pripravljenosti od načeloma 38. tedna dalje, spremljanje k porodu in en poporodni obisk.

Cenik:
– 300 EUR (plus potni strošek 0,37 EUR/km, če je porod izven Ljubljane)

Prijave sprejemam na e-mail simone@roditiznasmehom.com


Pomembna informacija za vse, ki jih k porodu spremljam:
• NE izvajam in NE vrednotim zdravniških izvidov, saj nisem zdravstvena delavka.
• NE odločam se namesto vas. Pomagala vam bom pridobiti objektivne informacije, na podlagi katerih se boste odločili sami.
• Z zdravstvenim osebjem se NE bom dogovarjala o zdravstvenih posegih/odločitvah med porodom.
• O vaših dilemah se z vami lahko pogovorim in predlagam druge možnosti.
• Lahko vas podpiram v pogovoru z zdravstvenim osebjem in poskrbim, da imate možnost izraziti svoje zadržke.