Porod na domu

Moja posebna ljubezen so porodi na domu,  ker so preprosto čarobni. To bi bil romantičen razlog, zakaj dajem prednost porodom doma. A, da je porod na domu lahko čaroben, so predhodno izpolnjeni kriteriji, ki to omogočajo in so pomembni za lepo napredovanje poroda. Ker mame svojega otroka rojevajo v domačem okolju, ki jim je dobro poznano, kjer so varne, kjer ni presenečenj niti prepovedi, kjer se lahko svobodno gibljejo in jedo in pijejo, kjer so lahko to, kar so in še marsikaj, so ti porodi:

  • lažji,
  • imajo manj zapletov,
  • sta mama in otrok po porodu v bistveno boljšem psihofizičnem stanju,
  • je okrevanje po porodu krajše,
  • dojenje hitreje in lažje steče,
  • otroci hitreje napredujejo v razvoju … in še marsikaj.

Porodi doma so za zdrave nosečnice in zdrave otroke tudi varnejši, ker se zaradi ne-poseganja v porodni proces, izpeljejo brez komplikacij. Vsako poseganje namreč pogosto vodi v komplikacije, ki se lahko končajo tudi s carskim rezom.

Če se tekom porodnega procesa pojavi upravičen zdravstveni razlog, ki bi zgolj mogel ogroziti zdravje mame in/ali otroka, se nemudoma izvede transfer v najbližjo porodnišnico. Vendar pa velja poudariti, da naš način sodelovanja – torej mene in obeh babic – temelji na preventivi in zagotavljanju varnosti, da do transferja sploh ne bi prišlo. Ves trud in priprava na porod gredo v smeri zagotavljanja varnosti in zaupanja, gradnji v lastno samozavest, da mamica zmore roditi v moči lastnih virov.

Ko se z nosečnico pripravljam na porod doma, je deležna vse moje oskrbe kot jo sicer ponudim v vsakem doula aranžmaju, le da z njo sodeluje tudi že omenjena izbrana babica, ki bo na porodu prisotna. Babica z njo opravi določeno število babiških obiskov pred in po porodu, jo seveda spremlja na porodu, skupaj pa jo preko komunikacijskih kanalov spremljava ves čas.

Ko se nosečnica odloči za porod doma, je v našem sistemu oskrbe deležna kar najboljše obravnave, ki omogoča varen in predvidljiv porodni proces.

Babica, s katero sodelujem, je samostojna babica dr. Teja Zakšek Škodič, vodja zavoda Pinard. Ima mnogoletne izkušnje iz porodništva in dela sprva v različnih porodnišnicah, zdaj pa nekaj let že tudi iz porodov na domu.

Dr. Teja Zakšek Škodič je prva babica z doktoratom v balkanskih deželah, magistra babištva (MSc UK), dipl. inž. radiologije, direktorica zavoda Pinard ter več kot 20 let delovnih izkušenj v patronažni službi, v porodništvu in porodih na domu.

Ker se zavedam, da sta varnost in zaupanje najpomembnejši vrednoti poroda, je nam vsem vključenim v porodni proces to tudi prioriteta. Naš način dela je takšen, da te postavke zmore zagotoviti.

Za začetek svetujem informativni pogovor, kjer dobite prve in osnovne informacije, na podlagi katerih se lažje odločite, kako naprej.

Cenik:
– 850 EUR + potni strošek za vsak obisk (v eno smer samo in po ceni 0,37 EUR/km)

Prijave sprejemam na e-mail simone@roditiznasmehom.com