Epiduralna med porodom – kaj morate vedeti

(piše Simone Kindermann CBI porodna in poporodna doula, povzeto po www.bellybelly.com.au, www.sarahwickham.com, CBI manual on Physiology in Labor and Birth)

Zagotovo je danes najpogostejša oblika lajšanja bolečine med porodom epiduralna analgezija (v nadaljevanju EA). Kar 50 % žensk, ki danes rodijo v bolnišničnem okolju, se bo enkrat tekom poroda poslužilo EA. Zgodovina pravi, da se je prva EA med porodom uporabljala že v začetku 20. stoletja, trajalo pa je še naslednjih 70 let, da je postala izjemno popularna med porodnicami. Zgodnja uporaba EA je pogosto kot stranski učinek pokazala upad popadkov, ko pa so v 70. letih 20. stoletja odkrili sintetični oksitocin, so ga pričeli dodajati za pospešitev popadkov, kadar se je omenjeni stranski učinek pojavil. Zdi se, da obstaja veliko razlogov, zakaj je EA tako zaželena, prav zato pa je, še preden se porod začne, dobro vedeti njene hibe in prednosti.

Kako deluje epiduralna injekcija?

EA blokira bolečino v določenem delu hrbtenice tako, da blokira živčne impulze spodnjega dela hrbtenice. Med porodom skuša EA čim bolj izničiti občutek bolečine, ne pa tudi občutljivosti v spodnjem delu telesa.

Med naravnim porodom naše telo proizvaja hormon oksitocin, ki stimulira popadke. S tem, ko popadki postajajo daljši in močnejši, naše telo proizvaja več oksitocina. Če pa imamo nameščeno EA, se izločanje naravnega oksitocina zmanjša ali celo popolnoma upade. Prav tako upade izločanje oksitocina v zadnji fazi poroda, če je nameščena EA.

Kako se namesti EA?

EA namesti anestezist. Za samo namestitev se je potrebno uleči na levi bok ali pa usesti pokončno in usločiti hrbet tako, da se odpre prostor med vretenci. Na majhen predel spodnjega dela hrbtenice se vbrizga lokalni anestetik zato, da se ga omrtvi. Med nameščanjem EA je potrebno sedeti čisto mirno, da anestezist z votlo iglo prodre v subduralni prostor ob hrbtenjači. Skozi votlo iglo anestezist vstavi kateter in ko je le-ta nameščen, se igla odstrani. Kateter se prilepi na ledveni del, kar omogoča aplikacijo zdravila na več možnih načinov:

 • z dodajanjem: protibolečinsko sredstvo se vbrizgava skozi kateter po potrebi; ko popusti, se ga zlahka doda.
 • kontinuirana infuzija: kateter je na drugem koncu spojen s črpalkico, preko katere je protibolečinsko sredstvo mogoče dodajati nepretrgoma.
 • spinalna epiduralna analgezija: pod hrbtenjačo se lahko vbrizga nizek odmerek protibolečinskega sredstva, ki ima hitro delovanje. Ta vam omogoča več svobode pri premikanju, medtem ko ležite na postelji in tudi premikanje brez pomoči. Prav tako je mogoče vstaviti kateter in dodati protibolečinsko sredstvo, ko spinalna injekcija popusti.

Količina in kombinacija sredstev se razlikuje od porodnišnice do porodnišnice in od anestezistov prav tako, vendar pa EA vedno vsebuje lokalni anestetik in narkotik ali opoid.

Ali naj se odločim za EA?

Nosečnicam se že med nosečnostjo pogosto svetuje, da naj se odločijo za EA takoj, ko prispejo v porodnišnico. Razlogov za to je kar nekaj: v slučaju kasnejše odsotnosti anestezista, v izogib bolečini in ker je sredstvo na voljo.

V mnogih primerih tudi so nosečnice prepričane, da popadkom ne bodo kos in se ob prvi bolečini tako prestrašijo, da zahtevajo EA. Nekatere nosečnice si želijo poskusiti naravno roditi, a obupajo zaradi omejenega gibanja, ki jih utrudi in uklanjanja porodni politiki omejenih porodnih položajev in časa, ki jim onemogoča sledenje vzgibom telesa. V teh in drugih primerih pa nosečnice ugotovijo, da je porodna bolečina hujša kot so si jo predstavljale in tako zaprosijo za EA.

Veliko pa je preprostih in naravnih načinov, kako se izogniti stopnjevanju porodne bolečine.

Odločitev o EA  je zelo osebna in individualna. Vedno mora biti vaša izbira in sicer taka, ki temelji na čim več pridobljenih informacijah.

Koristi EA

 • če porod že dolgo časa traja in ste utrujene, vam EA omogoča počitek in čas, da si naberete novih moči za nadaljevanje poroda
 • če EA deluje, je to najboljši način izničevanja bolečine
 • EA vam omogoči, da boste ob otrokovem rojstvu povsem prisebne in budne
 • če boste rodile s pomočjo CR, vam EA omogoči zavestno spremljanje rojstva in učinkovito protibolečinsko terapijo po CR
 • olajša občutja, ker ni strahu pred bolečino
 • EA omogoča vaginalni porod tistim nosečnicam, ki imajo resno zdravstveno stanje, kot npr. visok krvni tlak

Stranski učinki in tveganja

 • materina vročina: pri uporabi EA prvih 2-5 ur ni porasta v telesni temperaturi, nato pa se vsako naslednjo uro dvigne za 0,07oC do 0,15oC. Pogosto se to vročino zamenja za infekcijo, kar ima lahko posledice za otroka, saj je po porodu izpostavljen nepotrebnim preiskavam in preventivnemu antibiotiku
 • nenaden upad materinega krvnega tlaka, ki posledično izzove infuzijo, zdravila in kisik
 • nepretrgano kontroliranje otrokovega srčnega utripa (CTG) in pogosto merjenje materinega krvnega tlaka
 • ležanje v enem in istem položaju lahko upočasni porod ali ga celo ustavi, kar zahteva uporabo sintetičnega oksitocina za pojačanje popadkov. Značilno podaljša se druga porodna doba, saj zaradi neobčutljivosti porodnica težko sodeluje pri iztisu otroka.
 • približno 1% žensk trpi za hudim glavobolom, ki je posledica zmanjšanja likvorja v hrbtenjači
 • stranski učinki vključujejo tudi slabost, tresavico in bolečino v hrbtu
 • otrok zaradi nemobilnosti matere težko poišče optimalno pot skozi porodni kanal (ne more rotirati), kar poveča možnost vakuumskga ali kleščnega poroda (do 30%: Howell, 2001), kakor tudi CR
 • tveganje za raztrganje porodne poti se močno poveča, kakor tudi tveganje za poškodbe medeničnega dna po porodu (posledica težavnega iztisa, hiperstimulacije maternice z sintetičnim oksitocinom in rojevanja izključno na hrbtu)
 • po porodu je gibanje še nekaj ur močno okrnjeno in je potrebna pomoč
 • trajna živčna okvara na predelu vboda je sicer redka, a možna
 • epiduralni hematom v hrbtenjači je prav tako redka komplikacija, a je možna
 • urinska inkontinenca, disfunkcija mehurja (zaradi neobčutljivosti spodnjega dela telesa porodnica ne čuti polnega mehurja in ne more urinirati, zato ji babica vstavi urinski kateter, ki lahko povzroči omenjene težave)
 • močnejša zlatenica pri otroku: protibolečinsko sredstvo, ki se porodnici vbrizga, potuje preko placente do otroka. Otrokova jetra zato pospešeno delujejo, da bi izločila narkotik / opoid v prvih dneh po porodu
 • slab otrokov mišični tonus nekaj ur po porodu

(podatki po: Cochrane)

Vsa sredstva in EA se preko placente prevajajo do otroka, ki lahko med porodom in še nekaj časa po njem čuti posledice. Med porodom lahko pride do nizkega krvnega tlaka in pomanjkanje kisika, slabšega srčnega utripa, kar tudi more privesti do vakuumskega ali kleščnega poroda.

Dojenčki mamic, ki so med prejemanjem EA dobile vročino, imajo več možnosti za nizko Apgar oceno in potrebujejo pomoč, kot npr. oživljanje ter posledično sprejem na intenzivno nego. Dojenčki se težje pristavljajo/dojijo in so manj čuječi, kar vodi do težav pri zgodnjem dojenju, a gledano celostno ima vse to dolgoročne posledice na otroka.

Če se želite EA izogniti, se je dobro pozanimati o tem, kakšno je stališče vaše porodnišnice glede naravnega poroda. Dokazano je, da ženske v okoljih, kjer se spodbuja naravni porod in je porodnišnica temu naklonjena, rojevajo z bistveno manj EA in ostalih tako analgetikov, tako kot spodbujevalcev poroda.

Najboljši način, da se EA izognete, je ustvariti pogoje za nemoten porod, zaupanje v zmožnosti lastnega telesa in izogniti se indukciji poroda.

Kaj je nemoten porod?

V možganih se sprošča hormon oksitocin, poznan tudi pod imenom hormon ljubezni, ki pa je zelo občutljiv na naše čustvovanje in počutje. Oksitocin je zadolžen tako za sproščanje, za dobro počutje, za odpiranje materničnega vratu in za krčenje maternice, torej za popadke. Kadar utišamo naš kognitivni del možganov, torej ne nadziramo in ne premišljujemo, je pretok oksitocina dober in nemoten. Na ta način se ženska sprosti do mere, ko oksitocin privede do tako močnih popadkov, ki dokončno pomagajo k rojstvu otroka.

Nemoten porod torej pomeni varno in nemoteno porodno okolje, kjer so znane osebe, ki bodo ob porodu, kjer so znani vsi postopki, kjer ni neznank. Okolje, ki nam ponudi varnost, svobodno gibanje, ki ne omejuje, ampak osvobaja. V takem okolju se lahko sprostimo in dovolimo, da oksitocin prevzame nadzor nad porodom. Za idealno porodno okolje so pomembni naslednji dejavniki:

 • popolna zasebnost: že občutek, da nas nekdo opazuje je lahko dovolj, da se ne sprostimo in preprečuje izločanje in pretok oksitocina, posledično porod ne napreduje
 • nemoten prostor: osebe, ki so na porodu prisotne, se morajo zavedati, kakšen vpliv imajo na porodnico in biti čim manj moteči v gibanju in govorjenju
 • toplota in pol-tema: oba dejavnika sta pomembna, da preprečimo izločanje adrenalina. Ob izločanju adrenalina se aktivira mehanizem fight or flight, ki aktivira naš kognitivni del možganov, da prične z razmišljanjem in analiziranjem in porod se zaradi tega lahko zavleče ali celo ustavi

Zato je zelo pomembno zavedanje, kako velikanski vpliv na porod ima naše porodno okolje, občutek varnosti in zaščite.

Moderno tehnično in medikalizirano okolje uči ženske, da mora porod biti nadzorovan, hkrati pa goji nerealna pričakovanja o tem, kaj sploh je normalno. Z izgovorom, da želijo dobro mami in otroku, posegajo v naravni proces rojevanja od tistega trenutka dalje, ko nosečnica prestopi porodnišnični prag.

Porod pa je nagonski proces, ki le redko potrebuje pomoč. A vendar pričakujemo le najhujše, najbolj boleče, celo nevarno in strah vzbujajoče dogajanje. Porod v porodnišnici ne bi smel biti travmatičen, vendar pa porodna politika izkazuje globoko nezaupanje v naravni proces poroda, kar je privedlo do tega, da se danes na porod gleda kot na zdravstveno urgentno stanje in ne kot na povsem naraven proces, za katerega je ženska že v osnovi bila ustvarjena, da ga zmore.