O nočnem dojenju

(povzeto po bellybelly.com.au, piše Simone Kindermann, Childbirth International porodna in poporodna doula)

Ena najtežjih stvari pri skrbi za novorojenčka je nočno dojenje, ker je povezano z neprespanostjo in neznosno utrujenostjo. Ni potrebno posebej omenjati, da novorojenčki ne ločijo med dnevom in nočjo in so že iz tega vidika lačni. Imajo tudi zelo majhne želodčke, v katere naenkrat ne gre kaj več od 20 – 40ml tekočine, poleg tega pa je materino mleko hitro prebavljivo in se prebavi že kar v dobri uri. Da bi lažje sprejele in razumele, zakaj je nočno dojenje tako pomembno za otroka in vašo količino mleka, je dobro nekaj dejstev osvestiti.

  1. Novorojenčki imajo majcene želodčke, ki v začetku »držijo« nekje do 20ml mleka, prostornina se sčasoma povečuje. Materino mleko pa v želodčku ostane približno eno uro. Nekateri novorojenčki se hranijo na uro do dve, kar je povsem normalno. Dobra novica tega je, da se zaloga mleka, zaradi številnega povpraševanja, poveča.
  2. Mleko, ki ga novorojenček popije ponoči, znatno prispeva k njegovi celotni količini dnevnega vnosa: raziskave so pokazale, da 64% dojenih dojenčkov v starosti od 1 do 6 mesecev in se dojijo trikrat na noč, 20% celotnega dnevnega vnosa prejmejo prav s temi nočnimi podoji.
  3. Nočno dojenje dojenčke uspava: naša telesa imajo dnevni in nočni ritem. Ponoči se v materinem mleku izloča več melatonina, hormona odgovornega za regulacijo spanja. Tako dojenčki, ki se ponoči več dojijo, bolje spijo in mamice tudi.
  4. Dojenčkov nočni ritem se šele ustvarja: medtem, ko nočno dojenje lahko pomaga pri vzpostavljanju dnevno-nočnega ritma pri dojenčkih, je znanstveno dokazano, da se le-ta v resnici ustvari šele v starosti dveh mesecev. Tako je red v spanju pravzaprav odvisen od otrokovega razvoja, ki pripomore k večjemu redu v spanju in budnosti.
  5. Nočno dojenje povečuje naravno kontracepcijo, pogojeno s polnim dojenjem: dojenje je 98% zanesljiva kontracepcija, če jo pravilno uporabljamo. Če je vaš dojenček mlajši od šestih mesecev, ga izključno dojite podnevi in ponoči ter se vaše mesečno perilo še ni povrnilo, lahko dojenje uporabljate kot način uravnavanja rojstev.
  6. Dojenje ščiti pred smrtjo v zibki: morda je največji argument za nočno dojenje prav ta, da v veliki meri preprečuje nepojasnjeno smrt v zibki, medtem ko ga hranjenje s stekleničko pospešuje.
  7. Doječe matere dejansko več spijo: raziskave kažejo, da izključno doječe matere spijo več kot tiste, ki še dodajajo mlečno formulo. V času to pomeni približno 45 minut dnevno, kar se ne sliši veliko, a doječim mamicam pomeni pravo razkošje.

Spanje preko cele noči je za dojenčka razvojni premik in ni v povezavi z načinom hranjenja. Medtem pa sprejmite nočno dojenje, saj ponuja mnogo prednosti za vašega dojenčka in za vas. Še preden se boste dobro zavedali, bo ta dojenček zrasel in celo pogrešali boste to nočno crklanje.