Počitek po porodu

(piše Simone Kindermann, CBI porodna in poporodna doula, voditeljica čustvene priprave na porod; vir: www.bellybelly.com.au; Julie Wray complete thesis 2011; www.sbs.com.au )

Družba je danes usmerjena k popolnosti, k popolnosti v vseh ozirih. Služba mora biti sanjska, če že ni, pa naj bo vsaj dohodek soliden, kariera je tema marsikaterega pogovora, šola ali stopnja izobrazbe je tudi dejavnik, ki na lestvici družbenih “vrednot” zaseda zelo visoko mesto, prav tako pa naš zunanji izgled ni zanemarljiv. In vsi, malodane brez izjeme, podležemo vsaj enemu od naštetih dejavnikov t.i. družbenega ugleda. Jaz pa želim v tem prispevku to “družbeno zahtevnost” prenesti na področje ženske po porodu. Ko namreč pogledamo v revije za mlade mamice ali gremo v trgovine z otroškimi pripomočki ali pa gremo na pregled v ginekološko ambulanto, pediatrično ambulanto, v nas zrejo reklame in plakati lepih in nasmejanih mladih nosečnic in mamic, s čudovitimi postavami, na katerih ni videti, da so pred kratkim doživele pravo metamorfozo in porod. Družba od nas pričakuje, da super zgledamo, da imamo oprane in urejene frizure, popoln make – up in tudi, da so nam obleke izpred devetih mesecev prav. Samo hiter pogled v svet slavnih nam pokaže filmske igralke, ki le nekaj tednov po porodu že snemajo, hodijo na modne revije, se razkazujejo v bikinkah in še marsikaj. In ja, hitro začne v nas kljuvati kakšen trn, če smo slučajno po porodu in nismo niti malo podobne tem nerealnim podobam iz medijev. Morda je res mogoče, da si kar hitro po porodu povrnemo pred-nosečniško postavo, ampak cena za to nikakor ni majhna. Študije so dokazale, znanost prav tako, marsikateri strokovnjak tudi zagovarja, da je vredno in nujno po porodu izpreči iz aktivnega družbenega življenja, se s svojim novorojenčkom umakniti med štiri stene in počivati. Zakaj?

Dr. July Wray iz univerze Salford (Velika Britanija) je v svoji študiji (https://www2.rcn.org.uk/__data/assets/pdf_file/0008/459035/Wray_Julie_complete_thesis_2011.pdf) dokazala, da počitek po porodu traja mnogo dlje od zapovedanih šestih tednov. Študija je zajemala vzorec porodnic, ki so v različnih časovnih razmikih po porodu (tri tedne, šest tednov, tri mesece in šest mesecev in več) odgovarjale na vprašanje, če so po porodu že okrevale in večina je v obdobju šestih tednov po porodu odgovorila, da ne. Okrevanje zajema povezovanje z novorojenčkom, čustveno stabilnost, telesno počutje in ponovno spolno aktivnost.

Materinstvo je za marsikatero žensko, sploh prvesnico, lahko pravi šok. Čeprav lahko iz osebne izkušnje potrdim, da tudi za mamico, ki rodi že svojega petega otročka, materinstvo znova gre od začetka. Tu ne gre le za poplavo pleničk, kupov umazanega perila, neprespane noči in neznosno utrujenost. Gre tudi za telesno okrevanje po porodu, čustveno neravnovesje, ki mu v veliki meri botrujejo hormoni in zahteve materinstva v smislu starševstva, ne gre pa pozabiti tudi na to, da smo po porodu še vedno ženske, čeprav nas svet vidi kot zgolj mame. In z vsemi temi izzivi, pa nisem niti naštela vseh, se ženska po porodu ukvarja hkrati. Ravnovesje pa je skoraj nemogoče doseči, saj se je v prvi vrsti potrebno ukvarjati in skrbeti za našega novorojenčka.

V tej poplavi občutij, čustvenega tobogana, telesne šibkosti, dela … se res ni težko izgubiti. Nenazadnje je tukaj tudi partnerski odnos, ki je zaradi obilice novih obveznosti precej na udaru. S prihodom novorojenčka, se naš svet temeljito zamaje, zato ni nenavadno, da se marsikatera porodnica v tem času počuti precej izgubljeno in nesamozavestno. Dovoliti si moramo čas za prilagajanje in osvajanje novega načina življenja.

V svetu je kar nekaj kultur, ki zapovedujejo 40-dnevni počitek po porodu, ko so mamice z dojenčki večinoma doma in v udobju lastne postelje, ko jim kuhajo mama, sestra, teta, …, ko za starejše otroke poskrbi sorodstvo in ji na ta način omogoči čim lažji prehod v novo obdobje življenja. Zares sta potrebna mir in počitek, da se mamica in otrok spoznata, da steče dojenje, da se telo okrepi, da se mamica naspi, da se družinica postavi.

Zares, ste kdaj pomislile, da neznosna utrujenost po porodu izhaja tudi iz tega, da v resnici ne ležimo non-stop v postelji in skrbimo izključno za našega novorojenčka in zase, kolikor moramo?

Štirideset dnevna hibernacija po porodu je nujna, ker:

  1. si naše telo mora odpočiti: ne glede na to, kako brez težav sta potekali nosečnost in porod, ne glede na to, koliko spi otroček, si mora naše telo odpočiti. Vsak porod je za žensko telo veličasten dosežek, ki terja svoje okrevanje. Porod in materinstvo nista vsakdanji dogodek, ampak sta življenjsko delo in na tak način je nanju potrebno tudi gledati. Včasih se celo zgodi, da telo okreva hitreje kot naša duša, zato nikar ne pozabimo, da je porod oz. rojstvo našega otroka tudi zelo zahteven čustveni zalogaj.
  2. se moramo povezati z našim otročkom: prve tedne po porodu pozabite na čiščenje stanovanja in urejenost lastne frizure, ker to v resnici ni pomembno. Rodile smo otroka, začenja se novo življenjsko poglavje, dovolimo si ta čas neprecenljivega in nenadomestljivega spoznavanja.
  3. smo si to zaslužile: vzgojiti otroka v maternici je težko delo. Nekateri pa pravijo, da je porod še težje delo. Zato smo si po dveh tako veličastnih procesih zaslužile nagrado, ki je počitek. Biti mama je težko fizično in psihično delo, izčrpava in velikokrat ne prinaša takojšnjega zadovoljstva. Zato je zelo pomembno, da si ta čas za počitek vzamemo, ker se bomo lažje spopadale z izzivi materinstva.
  4. si smemo in nam ta čas pripada: nosečnost in porod sta najboljši razlog za počitek. Izkoristimo ga. Nihče nas ne bo sodil, nam očital, dovoljeno nam je biti v pižami cel dan in ležati.

Kako pa si zagotoviti čim boljši izkoristek tega časa?

  • pravočasno napolnite skrinjo z že kuhano hrano.
  • pravočasno napolnite shrambo z nepokvarljivo hrano kot so testenine, moka, riž …
  • sprejmite pomoč: prijatelji in sorodniki želijo pomagati, samo prositi jih morate. Naj vam ne bo nerodno. In tudi sprejmite pomoč, če vam je ponujena.
  • vključite partnerja v čas hibernacije: partner vam lahko zelo pomaga na dva načina in sicer, da je vključen z vami v čas počivanja in da se povezuje z dojenčkom. Ter drugič, da razume vašo potrebo po počitku in ne načrtuje del okrog doma in vas vključuje v hišne projekte, ki sicer šele prihajajo, a kljub temu v vaše srce vnašajo nemir in nepotrebno pričakovanje.
  • poiščite si družbo: hibernacija ne pomeni odmik od sveta v celoti. Če si želite klepeta s prijateljico, jo povabite k sebi na kavo. Tak klepet vas bo okrepil, vas držal v stiku s svetom, a imejte v mislih, da ste vi ob tem še vedno na okrevanju.
  • pojdite na kratek sprehod: z mirno vestjo ulovite kakšen sončni žarek, ki pa naj ne vključuje opravkov in nakupov. Sprehod z otročkom naj bo v sprostitvene namene izključno, tudi ne nabiranju kondicije.

V tem prispevku sem se večinoma osredotočila na najkrajši možen čas počivanja po porodu, ki je 40 dni ali 6 tednov. Vendar naj ponovno spomnim na izsledke omenjene študije in pa mnenja mnogih mamic, da je ta čas prekratek za temeljito okrevanje. V povprečju traja kar leto dni, da smo “spet na konju”, fizično v formi in čustveno stabilne. Včasih pa še dlje.

Nenazadnje je podatek tudi, da stopnja poporodne depresije v svetu močno narašča, kar 7. od 10. mamic trpi za to neprijetnostjo. Zagotovo je veliko dejavnikov, ki vplivajo na porast, a upam si trditi, da neprimeren način življenja po porodu znatno botruje k temu pojavu.

Največji telesni in čustveni dogodek v življenju ene ženske je porod, največja sprememba pa materinstvo. Koliko občutkov se pretaka skozi to dvoje, je nemogoče opisati z besedami. Zato imejmo sočutje do sebe in bodimo spoštljive do sebe, ko gojimo pričakovanja, kaj vse bi že morale in pa tudi, kaj sprejmemo iz družbenega okolja kot neko družbeno normo. Če namreč ne gojimo sočutja in samospoštovanja do lastnih  občutkov in teles, kako ju bomo gojile do lastnega otroka?