Zakaj na porodu imeti doulo – Anina izkušnja

spremstvo pri porodu

Bila sem v drugo noseča in ker imam prvo hči doma, se na porod nisem imela časa sama kaj veliko pripravljat. So se me pa kakšne dva meseca pred rokom poroda polastili občutki skrbi, strahu in zmedenosti, kako bo porod potekal ter seveda želja po čim lepšem in čim manj bolečem porodu. Ker bi po porodu imela obe hčeri doma in morala sama skrbeti zanju večino dneva, sem si seveda tudi želela, da po porodu čim prej dobro okrevam.

Po premisleku sva se z možem odločila za doulo. Brala sem, pa tudi sama sem prepričana, da je večja verjetnost za lepši porod, z manj zapleti in tudi z manjšim deležem epiziotomij, če imaš ob sebi ves čas poroda nekoga, ki se na porod in vse v vezi z njim spozna.

Po zanimivem spletu naključij sem odkrila spletno stran Simone, zato mislim, da mi je bila prav ona namenjena, da me spremlja pri porodu. Poklicala sem jo in že po prvem pogovoru je naredila zelo dober vtis name. Kljub temu, da je bila na dopustu, si je vzela čas zame, mi vse razložila in se je bila pripravljena z mano dobiti že takoj v naslednjih dneh. Všeč mi je bilo, ker pri pripravah ni dala poudarek le na sam porod, ampak tudi na življenju prve dni po njem, na dojenje in možnost, da jo lahko še šest tednov po porodu kadarkoli pokličem, če imam kakšno vprašanje, problem … Ker že imam enega otroka namreč vem, da so prvi dnevi in tedni po porodu ne samo lepi, ampak tudi težki, naporni, poraja se ti nešteto vprašanj, dvomov in tudi skrbi.

Že po prvem srečanju v živo sva se s Simone ujeli in se dogovorili za naslednje obiske. Moram priznati, da sem se vsakič veselila najinih srečanj, saj je bil to utrgan čas zame in prihajajočega dojenčka, ki sem si ga lahko le redko privoščila. Z vsakim srečanjem pa sem se počutila tudi bolj sproščeno, samozavestno, poroda se nisem več tako zelo bala. Simone me je namreč dobro „oborožila“ z znanjem o naravnem fiziološkem porodu in o pristopih ob popadkih, ki ti bolečino zmanjšajo.

Nastopil je dan, ko so se začeli popadki. Ker sem bila na porod psihično dobro pripravljena, sem se popadkov in nove porodne izkušnje pravzaprav veselila. Sam porod in vse v vezi z njim je potekalo tako, kot sem si lahko samo želela, rodila sem naravno, brez kakršnih koli protibolečinskih sredstev, porod je bil hiter, ni bila potrebna epiziotomija in kar je najpomembnejše, rodila sem zdravo hčerko. Ko sedaj gledam nazaj, nisem prepričana, da bi bilo vse tako lepo in skoraj že „popolno“, če ne bi ob sebi imela doule Simone, ki me je „opremila“ z znanjem in ki mi je ves čas poroda stala ob strani, z mano dihala, me masirala in usmerjala. Seveda je pri vsem potrebna tudi sreča, a vseeno sem mnenja, da je pri porodu veliko odvisno tudi od porodnice in ljudi, ki so ob njej.

Mislim, da me je Simone s svojimi nasveti tudi rešila skorajšnjega mastitisa nekaj dni po porodu, za kar sem ji res hvaležna.

Pri Simone mi je zelo všeč njena strokovnost, odzivnost in občutek, da ti je na voljo, kadarkoli jo kontaktiraš, četudi ima svojo družino in obveznosti.

Oba z možem sva mnenja, da je bila odločitev za doulo res prava in da je bila to vsekakor dobra investicija v kvaliteto poroda in dni po porodu. Sem namreč dobrih 14 dni po porodu in sem že dokaj fit, psihično zelo mirna in zadovoljna in lahko že sama skrbim za punci, če je to potrebno. Tudi najina mala punčka ne izgleda prav nič utrujena od poroda (kot je bila prva), ampak je živahna, krepka in se lepo doji.

Simone, res hvala za vse v imenu nas štirih!

Ana